Zo gek waren ze helemaal niet, die Romeinen. Elke dag bij zonsopgang koos een divisie van hun majestueuze leger een nieuw wachtwoord, dat per kleitablet werd verspreid. Soldaten moesten dit gebruiken om zich te identificeren bij het tegenkomen van de wacht, vandaar de term ‘wachtwoord’. Erg hightech was het niet, maar tweeduizend jaar later hebben we het slechter voor elkaar: want wie verandert er nog elke dag zijn wachtwoord?
Met een zekere dosis ongeloof zag ik het volgende lijstje met de top 10 van meest gebruikte wachtwoorden:
Top 10 meest gebruikte wachtwoorden 2021
Als je dit leest, dan is een ‘Nationale Check Je Wachtwoorden Dag’ geen overbodige luxe. Daarom hebben we hier een aantal tips die kunnen helpen bij het opstellen van een ijzersterk wachtwoord.
Kies een lang en uniek wachtwoord
Een wachtwoord moet lang en uniek zijn om geautomatiseerde aanvallen van cybercriminelen af te weren. Met moderne technieken kunnen ze soms wel miljarden wachtwoorden per seconde checken. Als voorbeeld: de naam van de hond Myrthe1 is in 3,04 seconde gekraakt en Myrthe1@mersfoort in 13 jaar. Kortom een kleine toevoeging kan het verschil al maken.
Hoe meer tekens, des te veiliger.
Acht tekens is aan de korte kant. Het is verstandiger een lengte van minimaal 12 tekens aan te houden. Dat maakt het wachtwoord tot 80 miljoen keer zo sterk. Maar meer tekens is nog beter.
Cijfers, hoofdletters en speciale tekens (&, ?, #, !, %, enz.) versterken het wachtwoord.
Of gebruik een wachtzin, die onthoud je makkelijker. Voorbeeld: IkHeb100Fietspompen.
Gebruik wachtzinnen van minimaal 4 woorden. Gebruik geen spreekwoord of bekende zin, maar het hoeft niet heel ingewikkeld te zijn. Bijvoorbeeld: 131KilometerIsTeSnel. Als hoofdwachtwoord voor je wachtwoordmanager werkt een sterke wachtzin handig. Bij sommige websites is de maximale wachtwoordlengte te kort voor een veilige wachtzin.
Het wachtwoord mag geen persoonlijke informatie bevatten die je makkelijk kunt raden, zoals een naam, geboortedatum of adres.
Maar let ook op, je bent soms echt niet origineel. Zijn er verschillen tussen de seksen? Vrouwen gebruiken vaker positieve en liefdevolle termen als sunshine of iloveyou. Terwijl mannen vaker sport gerelateerde wachtwoorden neertikken. Ook bevatten de wachtwoorden van mannen meer vloekwoorden dan die van vrouwen.
Wachtwoorden die gerelateerd zijn aan muziek wachtwoorden zijn ook populair. Al zie je keuzes als onedirection of justinbieber vaker terug bij (jonge) vrouwen. Terwijl mannen metallica en slipknot weer veelvuldiger gebruiken. Wel heel goed, maar niet handig.
Gebruik verschillende wachtwoorden voor elke website en dienst.
Controleer eens in de zoveel tijd of je inloggegevens niet in verkeerde handen gevallen zijn, bijvoorbeeld op haveibeenpwned.com. Steeds meer wachtwoordmanagers kunnen ook zo’n check uitvoeren.