Evenement is verlopen

Praktijkbijeenkomst Doorstroming

Locatie: Kasteel Montfoort

Tijd: Evenement is verlopen

Over dit evenement

Op donderdagmiddag 13 september organiseerde WoningNet een praktijkbijeenkomst over doorstroming in het pittoreske Montfoort. De woningmarkt zit muurvast, we horen het overal om ons heen. Toch zijn er succesvolle initiatieven om de doorstroming te bevorderen. Hoe doe je dat? En wat zijn de succesfactoren van doorstromingsprojecten?

Dat het onderwerp bij veel corporaties leeft, bleek uit de grote opkomst. Heb je interesse om in Montfoort te gaan wonen? Helaas, op dit moment is er geen sociale huurwoning beschikbaar.

Programma

 • Meer mensen passend laten wonen

  André van Giffen en Anne Arts van Kleurrijk Wonen vertelden over de succesfactoren van hun doorstromingsproject in het woningmarktgebied Woongaard. Zij bieden huurders die ouder zijn dan 55 jaar en in een eengezinswoning wonen met minimaal 3 slaapkamers, de mogelijkheid om te verhuizen naar een gelijkvloerse woning met 1 of 2 slaapkamers. De eengezinswoning die hierdoor vrijkomt wordt met voorrang aangeboden aan een gezin met minimaal 1 kind die nu in een kleinere woning, zoals een appartement, woont. Een belangrijk voordeel voor de 55+’ers is dat ze hun huidige huurprijs mogen behouden en voorrang krijgen. Hierdoor realiseert Kleurrijk Wonen: een stijging in het aantal aanmeldingen voor deze regeling, meer verhuisketens, zeer tevreden doorstromers en doorstroming.

 • Regeling Ouder Wonen en Prettig Wonen

  Dion Heinis van Pré Wonen en Simea Knip van de Gemeente Haarlem presenteerden hun initiatief ‘Ouder worden en prettig wonen’. Pré Wonen, Elan Wonen, Ymere en de gemeente Haarlem hebben de samenwerking met elkaar opgezocht. Dit blijkt tot nu toe een succesfactor te zijn.

 • Enkele cijfers over de woonruimteverdeling

  Na een heerlijke lunch in de charmante tuin van de locatie, leidde Steven Diemel van de afdeling Onderzoek & Advies van WoningNet, de bijeenkomst in met harde cijfers en conclusie. Er is weinig aanbod van sociale huurwoningen, de druk is hoog onder woningzoekenden en er gaan meer verhuringen naar doorstromers dan naar starters.

 • Big Data voor doorstroming

  Tot slot vertelde Floris Hoogenboom, vanuit een heel andere invalshoek, wat Big Data kan doen voor doorstroming. Hij is data scientist bij WoningNet en creëert waarde door data-experimenten. Op de afdeling Advies & Onderzoek, hebben ze een onder andere het aanbevelingsmodel gebouwd. Met een voorbeeld liet Floris zien hoe dit model verhuisketens voorspelt en de doorstroom kan bevorderen. Dit gebeurt op basis van woonwensen, kenmerken van woningzoekenden en historisch zoek- en klikgedrag. Het model voorspelt wat de ideale woning is voor actieve doorstromers, waarbij de kans groot is dat doorstromers de woningen accepteren, vanwege de overeenkomsten met hun woonwensen.